28/6/08

La Rússia que ve...

Rússia era un país comunista, amb una economia totalment intervinguda que ara per ara ha desaparegut. Des de la caiguda del mur de Berlin i la capitalització del comunisme la capital russa s'ha convertit en el paradigma del capitalisme desenfrenat. Nosaltres vam poder-ho veure en persona. Un dels signes d'aquest capitalisme rus són els magatzems GUM, situats a la Plaça Roja mateix. Allí podreu trobar totes les grans marques de luxe mundials en unes galeries immenses. I, segons diuen, un cafè costa 9 euros.
Un altre símbol de la Nova Rússia és la publicitat en els espais públics. Com que la ciutat està en un procés de transformació total, sobretot a la zona més cèntrica, aleshores s'aprofita qualsevol reforma, rehabilitació o nova construcció per tal de fer publicitat.
Aquesta està pagada per les millors marques occidentals d'autos o de rellotges, però també de mòbils.
Rússia ha entrat també en el ritme de treball estressant. Treballar més hores que un rellotge i parar a dinar amb un embut. Els moscovites tenen nombrosos quioscos i paradetes on fer un frankfurt (no crec que ells l'anomenin així) i fer passar la gana del migdia o de la tarda.
La Rússia que han recuperat amb el liberalisme econòmic i polític és la de la religiositat i per tant de la proliferació d'esglésies ortodoxes. Aquestes han estat remodelades, restaurades, reformades, totes les paraules amb el prefix re- que vulgueu per tal d'adaptar-les als costums religiosos recuperats. N'hi ha de tots colors i formes i totes estan lluents com mai.

I la Rússia que torna més que no la Rússia que ve és la dels tsars. El tsar i la família Romanov van ser afusellats pels comunistes ara fa 90 anys i durant més de 70 anys van restar a l'ombra i totalment anorreats per les autoritats. Ara, amb l'entrada dels liberals encapçalats per Putin, els reis russos -anomenats tsars- tornen a estar a l'ordre del dia i se'ls mostra i exhibeix amb tota l'esplendor. El recinte del Kremlin, on residien i tenien les seves esglésies i on se'ls enterrava abans de que es traslladessin a viure a Sant Petersburg, torna a ser el lloc de Moscou més interessant turísticament i on es mostra l'esplendor d'aquells reis de Rússia. Del comunisme i les seves obres no se'n mostra res i s'evita parlar-ne i mostrar-lo.