7/3/07

Un apunt sobre Cristòfor Colom

Cristòfor Colom és un personatge molt controvertit ja que, primer, no se'n coneix el seu origen (alguns defensem que era Català, d'altres Genovès), i, segon, no va ser el descobridor d'Amèrica tal i com ens han fet creure des que érem petits.

Des del nord d'Europa s'ha comprovat que el primer home blanc "europeu" que va arribar a Amèrica va ser un víking i no un "desconegut" amb nom d'ocell. Segurament molts dels que esteu llegint aquestes línies coneixíeu aquesta teoria però potser el que no sabíeu és que aquest senyor era fill del conegudíssim Erik El Roig, un noruec que s'instal·là a Islàndia i que cap a l'any 985 d.C. es veié obligat a traslladar-se a Groenlàndia on "per casualitat" va instal·lar el primer assentament en aquelles terres.
El fill d'Erik El Roig, de nom Leif Eriksson (el Sr.Leif fill de l'Erik), conegut a Islàndia amb el sobrenom de l'Afortunat, va seguir la mateixa vida que experimentà el seu pare, emigrant i viatjant d'un lloc cap a un altre, la qual cosa el va portar "de casualitat" a trepitjar unes terres més enllà de Groenlàndia (on hi havia el seu pare) on segons diuen les cròniques va poder gaudir del "raïm" i de les pastures i els salmons. Aquelles terres estaven situades a "Terranova". Fou l'any 1.000 d.C. Malgrat ser una illa, Terranova, o Vinland com la va anomenar l'explorador Eriksson, forma part del continent Americà, com també en forma part l'illa de San Salvador (actualment anomenada Watling a les Bahames) on el 12 d'octubre de 1492 l'almirall Colom va fondejar amb les seves tres naus.

Tal i com els Catalans a Barcelona tenim el Sr.Colom exposat en un lloc privilegiat (al final de les Rambles i a tocar del port Vell de Barcelona), els Islandesos el tenen situat en el principal turó de la ciutat de Reykjavik al davant de la magnífica (us ho podem assegurar) església de Hallgrimskirkja. Déu n'hi dó tot plegat, oi?