10/3/07

Sobre el Nou Món i el Dia de la Dona Treballadora

L'home s'ha emportat sempre tota la glòria en quant a descobriments i el cas del descobriment del Nou Món no n'ha estat una excepció. Per això, vist que el passat dia 8 de març va ser l'anomenat Dia de la Dona Treballadora, m'agradaria donar a conèixer quina va ser la primera dona blanca que va trepitjar la terra americana, i a més, quina va ser la primera dona blanca que va tenir el primer fill blanc en terres americanes. El fet no té res a veure amb les actuals reivindicacions feministes (o igualitaristes), però sí que té un aspecte qualitatiu el de reivindicar i donar a conèixer aquella primera dona que va tenir un nen "blanc" (no sé del cert que tingués una nena, per tant ja tornem a tenir un problema sobre masclisme) en aquelles terres americanes.
Aquella primera dona tenia origen islandès (i indirectament escandinau) i s'anomenava Gudrigur Porbjarnardotir. Un nom ben fàcil no us sembla?

7/3/07

Un apunt sobre Cristòfor Colom

Cristòfor Colom és un personatge molt controvertit ja que, primer, no se'n coneix el seu origen (alguns defensem que era Català, d'altres Genovès), i, segon, no va ser el descobridor d'Amèrica tal i com ens han fet creure des que érem petits.

Des del nord d'Europa s'ha comprovat que el primer home blanc "europeu" que va arribar a Amèrica va ser un víking i no un "desconegut" amb nom d'ocell. Segurament molts dels que esteu llegint aquestes línies coneixíeu aquesta teoria però potser el que no sabíeu és que aquest senyor era fill del conegudíssim Erik El Roig, un noruec que s'instal·là a Islàndia i que cap a l'any 985 d.C. es veié obligat a traslladar-se a Groenlàndia on "per casualitat" va instal·lar el primer assentament en aquelles terres.
El fill d'Erik El Roig, de nom Leif Eriksson (el Sr.Leif fill de l'Erik), conegut a Islàndia amb el sobrenom de l'Afortunat, va seguir la mateixa vida que experimentà el seu pare, emigrant i viatjant d'un lloc cap a un altre, la qual cosa el va portar "de casualitat" a trepitjar unes terres més enllà de Groenlàndia (on hi havia el seu pare) on segons diuen les cròniques va poder gaudir del "raïm" i de les pastures i els salmons. Aquelles terres estaven situades a "Terranova". Fou l'any 1.000 d.C. Malgrat ser una illa, Terranova, o Vinland com la va anomenar l'explorador Eriksson, forma part del continent Americà, com també en forma part l'illa de San Salvador (actualment anomenada Watling a les Bahames) on el 12 d'octubre de 1492 l'almirall Colom va fondejar amb les seves tres naus.

Tal i com els Catalans a Barcelona tenim el Sr.Colom exposat en un lloc privilegiat (al final de les Rambles i a tocar del port Vell de Barcelona), els Islandesos el tenen situat en el principal turó de la ciutat de Reykjavik al davant de la magnífica (us ho podem assegurar) església de Hallgrimskirkja. Déu n'hi dó tot plegat, oi?

Anècdotes que fan riure.

Si heu anat seguint els vídeos que us vam adjuntar en el passat comentari us devíeu fer una idea de com és aquella societat, la...Danesa. Sí, era Dinamarca amb la seva capital: Copenhague. Malgrat tot, voldríem avisar-vos que no sempre s'han comportat d'aquesta manera malgrat que encara els queda alguna cosa. Per a il.lustrar el passat d'aquesta societat, la que fou la societat vikinga, voldríem ensenyar-vos una fotografia d'una estàtua que hi ha al costat de l'Ajuntament de Copenhague. Aquí la teniu:
A la foto podeu veure el campanar de l'Ajuntament de Copenhague, el qual té alguna semblança amb el conegut Big Ben de Londres. Però al què ens volem referir sobre el passat Víking està relacionat amb els dos músics que toquen l'antiquíssim instrument "lur", d'origen escandinau situat al costat de l'Ajuntament en un pedestal altíssim. Per tal que entengueu el fonament d'una societat com la escandinava en general i Danesa en particular cal que presteu atenció al que diuen les males llengües sobre aquests dos personatges, els anomenats "Lurblaeserne": segons els actuals danesos, aquests dos instrumentistes de trompa de l'Edat de Bronze (2500 a.C.) només aconsegueixen fer-la sonar quan per sota seu passa una noia verge. El que és interessant com a reflexió és que ningú ha aconseguit sentir-los tocar la famosa trompa, la qual cosa ens fa pensar que segurament queden poques verges a Copenhague (si més no aquestes no es passegen mai per sota els famosos instrumentistes).
A tall d'exemple, i salvant totes les distàncies, aquestes males llengües tenen alguna característica semblant amb les males llengües que parlen sobre el nostre estimat Cristòfor Colom al Port de Barcelona, del qual se'n va fins i tot popularitzar una cançó que deia "El huevo de Colón" (aquest "huevo" a què es referia? Tenia alguna cosa a veure amb el tema de la verge danesa? Estem segurs que sí).

4/3/07

Empatx de Carnaval

El carnaval s'ha acabat i la Quaresma ha arribat. D'aquí a quatre dies arriba la Primavera malgrat que sembla que mai l'hem deixat de tenir (o disfrutar o algú potser consideraria patir). Davant d'aquesta realitat i suposant que a hores d'ara tothom ja s'haurà recuperat de l'empatx del Carnaval continuem amb les propostes de vacances. Aquesta vegada us proposarem un lloc que nosaltres dos coneixem prou bé i que creiem que té moltes virtuts:

1-Bonic

2-Civilitzat


3-Net

Malgrat tot, la realitat que vam poder viure el 2005 en aquest bonic país nòrdic s'haurà de contrastar amb la realitat d'aquest dies. Per això ens agradaria que consultéssiu el següent link d'informació sobre aquest bonic país i la vida qüotidiana que es viu allí: http://www.youtube.com/watch?v=MXRdY-oLJGI ; http://www.youtube.com/watch?v=ivx9pq4nwRk&mode=related&search=
Qualsevol dels dos vídeos exemplifiquen prou bé la conducta de la població d'aquests països i de les formes d'entreteniment que tenen per a no passar tant de fred.
Per cert, de quin país estem parlant? Esperem aportacions!