28/6/08

La Rússia de sempre...

Danses com aquestes vam poder veure i disfrutar durant el sopar de gala que la caixa ens va oferir al Forum Hall de Moscou, un local on normalment fan lliurament dels òscars de l'acadèmia de cinema de Rússia.

La Rússia que ve...

Rússia era un país comunista, amb una economia totalment intervinguda que ara per ara ha desaparegut. Des de la caiguda del mur de Berlin i la capitalització del comunisme la capital russa s'ha convertit en el paradigma del capitalisme desenfrenat. Nosaltres vam poder-ho veure en persona. Un dels signes d'aquest capitalisme rus són els magatzems GUM, situats a la Plaça Roja mateix. Allí podreu trobar totes les grans marques de luxe mundials en unes galeries immenses. I, segons diuen, un cafè costa 9 euros.
Un altre símbol de la Nova Rússia és la publicitat en els espais públics. Com que la ciutat està en un procés de transformació total, sobretot a la zona més cèntrica, aleshores s'aprofita qualsevol reforma, rehabilitació o nova construcció per tal de fer publicitat.
Aquesta està pagada per les millors marques occidentals d'autos o de rellotges, però també de mòbils.
Rússia ha entrat també en el ritme de treball estressant. Treballar més hores que un rellotge i parar a dinar amb un embut. Els moscovites tenen nombrosos quioscos i paradetes on fer un frankfurt (no crec que ells l'anomenin així) i fer passar la gana del migdia o de la tarda.
La Rússia que han recuperat amb el liberalisme econòmic i polític és la de la religiositat i per tant de la proliferació d'esglésies ortodoxes. Aquestes han estat remodelades, restaurades, reformades, totes les paraules amb el prefix re- que vulgueu per tal d'adaptar-les als costums religiosos recuperats. N'hi ha de tots colors i formes i totes estan lluents com mai.

I la Rússia que torna més que no la Rússia que ve és la dels tsars. El tsar i la família Romanov van ser afusellats pels comunistes ara fa 90 anys i durant més de 70 anys van restar a l'ombra i totalment anorreats per les autoritats. Ara, amb l'entrada dels liberals encapçalats per Putin, els reis russos -anomenats tsars- tornen a estar a l'ordre del dia i se'ls mostra i exhibeix amb tota l'esplendor. El recinte del Kremlin, on residien i tenien les seves esglésies i on se'ls enterrava abans de que es traslladessin a viure a Sant Petersburg, torna a ser el lloc de Moscou més interessant turísticament i on es mostra l'esplendor d'aquells reis de Rússia. Del comunisme i les seves obres no se'n mostra res i s'evita parlar-ne i mostrar-lo.

9/6/08

Un volt per la capital russa

A Moscou poden veure's moltes coses però si voleu veure'n un resum podeu visitar el següent enllaç a Picasa: http://picasaweb.google.es/Jcamprup/Moscou

Val la pena fer objectius...

Ja som aquí! Hem tornat cansats com és habitual en aquests viatges Convenció però tot, sí sí tot, ha valgut la pena veure-ho.

A diferència del que us vaig explicar divendres passat en l'anterior missatge, en què el protagonisme se l'emportava bàsicament l'hotel Ritz, puc assegurar-vos que els tòpics preconcebuts que us recitava i que es basaven en la "falera" comunista, les armes, etc s'han desmontat completament al visitar la magnífica ciutat de Moscou. Moscou és per al turista bàsicament una ciutat Imperial que gira entorn de la figura dels tsars en lloc de girar entorn de la figura dels Comunistes, i també una ciutat Religiosa fruit de les seves nombrosíssimes esglésies cristiano ortodoxes amb cúpules en forma de bulbs de tots els colors imaginables.

També és una ciutat que es Capitalitza a marxes forcades i on les grans marques d'automòbils, sobretot alemanyes, es publiciten de mil maneres a través de plafons i rètols que pengen per tot arreu (façanes, baranes, faroles, etc). Moscou era abans la Capital Socialista però ara és la més Capitalista del món, on es poden veure tantes limusines i botigues de luxe com a la Cinquena Avinguda de Nova York. Però també s'hi poden veure molts indigents demanat caritat i també "borratxos" que no s'aguantes ni drets. Però malgrat això la ciutat no dóna sensació d'inseguretat i ens vam passejar a totes hores amb plena llibertat.

Aviat us farem cinc cèntims amb més detall del periple per la capital russa.

6/6/08

I després de la pluja...Moscou

Després de viure i patir la sequera -que no secada- més bèstia i a hores d'ara "rídícula" de tota la meva vida, toca gaudir d'uns moments d'esbarjo a una de les fronteres d'Europa: Moscou. La capital russa, la ciutat dels comunistes soviètics, de Lenin i Stalin, de les desfilades de míssils i tropes amb armes fins a les dents, la de les màfies i el KGB, la dels tsars, etc i sobretot la de la hiperfamosa Plaça Roja on l'any 1987 va aterrar-hi una avioneta amb un pilot alemany de 18 anys -Mathias Rust es deia-, ens espera aquest cap de setmana on hi aterrarem en avió directe d'Iberia des de BCN amb els companys de feina de la caixa.

El viatge serà realment interessant però amb les dades que tenim a priori pot arribar a ser fins i tot "glamurós" ja que passarem la nit en el que diuen ser el millor hotel de la ciutat, el Ritz. Les fotos que n'he vist són espectaculars i en algun bloc s'informa que és un hotel perfecte per als oligarques de tot el món, d'aquí que es qualifiqui amb cinc estrelles i luxe. Visiteu si no http://images.google.es/imgres?imgurl=http://img.timeinc.net/time/asia/magazine/2007/0820/moscow_0820.jpg&imgrefurl=http://www.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,1642444_1659470_1651874,00.html&h=460&w=670&sz=124&hl=ca&start=23&tbnid=fAsJ-GbOIpswpM:&tbnh=95&tbnw=138&prev=/images%3Fq%3Dritz%2Bmoscu%26start%3D20%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl%3Dca%26sa%3DN, o bé http://images.google.es/imgres?imgurl=http://www.theage.com.au/ffximage/2007/07/03/cmRitz_article_wideweb__470x351,0.jpg&imgrefurl=http://www.theage.com.au/news/travel/moscow-excess-hits-new-heights/2007/07/03/1183351176574.html&h=351&w=470&sz=32&hl=ca&start=28&tbnid=NyvnFFf2IrOkeM:&tbnh=96&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3Dritz%2Bmoscu%26start%3D20%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl%3Dca%26sa%3DN.

De totes maneres el millor de tot és conèixer la ciutat i no preocupar-se per res ja que les visites estan totes lligades i els àpats també. Esperem poder-vos-ho explicar la setmana entrant.